Kurs i Funksjonell Ernæring
Mat som medisin

5 stk helgekurser, åpent for alle
1. 27. – 28. januar 2018
2. 24. – 25. februar
3. 17. – 18. mars
4. 14. – 15. april
5. 12. – 13.mai

Den ernæringsterapeutiske tankegangen bygger på prinsippene fra funksjonell medisin, www.functionalmedicine.org utviklet på Institute for Functional Medicine i Washington, USA.

Eksperter? Stadig flere forstår at hva og hvordan de spiser har stor betydning for helse og livskvalitet. Derfor ønsker stadig flere å lære mer om mat. Ja, faktisk er det å få kunnskap om mat så populært at stadig fler har blitt selvutnevnte eksperter på kost og ernæring. Aviser, blader, blogger og kjendiser, alle vil ha et ord med i laget, og alle har løsningen på hvordan en kan spise seg sunn, slank og frisk. Men hva kan vi stole på? Hva stemmer, og kan maten vi spiser hjelpe oss til en friskere og bedre hverdag?

Individuelt. Innen ernæringsterapi fokuseres det på at vi alle er biokjemisk ulike, og dermed har ulike behov. For det er ikke bare utenpå at vi skiller oss fra hverandre. Nei også inni kroppen er forskjellene store fra person til person. I tillegg legger ernæringsterapien vekt på at alle kroppens systemer, også psyken henger sammen i et intrikat samspill som fungerer best når det er i balanse. Å sverge til at en måte å spise på fungerer for alle er dermed umulig.

Meg da? Så hva er da rett for akkurat deg eller din klient? Vel, det er selvfølgelig noen grunnleggende ting som er felles for alle, og ved å få mer kunnskap om dem kan du forstå deg selv, din kropp, dine plager og dine reaksjoner på maten du spiser bedre. 

Innhold. Kurset tar mål av seg til å rydde opp i jungelen av tips, råd og kostholdsregimer som florerer ved å gi deg en grunnleggende innføring i ernæringsterapeutisk og funksjonell medisinsk tenkemåte. Alle kursene vil derfor ta for seg grunnleggende, men for mange ny, kunnskap om næringsstoffene fett, protein og karbohydrater, gi økt forståelse for hvorfor du spiser som du gjør, og hvordan den maten du spiser påvirker deg.

Tema. I tillegg vil hvert kurs ha fokus på et tema for å gi en dypere forståelse for sykdommer og plager som mange sliter med.
Det er mulig å melde seg på et eller flere kurs. For selv om deler av kursene vil være overlappende, vil de ulike temaene gjøre at fokuset på hvert kurs er ulikt. For dem som ønsker å delta på de videregående kurs i april og mai, er kravet at man har fulgt minst ett av de grunnleggende kurs 1, 2 og 3.

For hvem? Kurset er aktuelt for alle som ønsker å forstå mer av hva som skjer når vi spiser, hva maten inneholder, og hvordan den maten vi spiser påvirker kroppen, og hvordan en kan spise for å forebygge, redusere eller fjerne sykdommer eller plager.
I tillegg vil kurset passe godt for de som jobber med mennesker som terapeuter eller i helsevesenet, eller formidler kunnskap i barnehage, skole eller andre institusjoner. Kurset vil gi økt kompetanse som gjør at du kan bidra med ernæringskunnskap i din arbeidshverdag, hjelpe dine klienter enda mer på veien mot økt livskvalitet og bedre helse, og forstå mer om egen helse og hva som trigger dine spisevaner, plager eller sykdommer.

kursene er åpne for alle, ingen faglige forutsetninger nødvendig
Kursavgift pr kurs kr 2600,- Depositum kr 600,- ved påmelding, Tider: kl 10 – 17 alle dager.

 1. Kurs: 27. – 28. januar: Fordøyelsen, mer enn bare mage og tarmproblematikk.
  Tarmen og dens bakterier er vår viktigste barriere mot allergier, overfølsomhet og sykdom. Kurset vil gi en innføring i tarmen og bakterienes rolle for en frisk kropp.
 2. Kurs 2: 24. – 25. februar: Overvekt, diabetes 2 og insulinresistens – søtt blod, sure resultater. Når kroppen har problemer med å fjerne sukkeret fra blodet oppstår en rekke sykdommer og plager som på ingen måte gir deg søte fornemmelser.
 3. Kurs 3: 17. – 18. mars: Må ha det, bare må ha det. Mat og avhengighet
  De fleste har matvarer de ikke klarer seg uten. Hvorfor blir vi avhengige av mat som ikke gjør godt for kroppen vår?

Det 4 og 5. kurset er en overbygning, krever minst ett av de tre første kursene samt noe grunnleggende kunnskap i Anatomi & fysiologi. Ta kontakt for dem som ønsker informasjon vedr. dette. Kursavgift kr 2800,-

kurs 14. – 15. April: Kroniske smerter og autoimmune sykdommer– når betennelsen har satt seg fast i kroppen. Stadig flere lever med smerter og autoimmune sykdommer. Hva kan du selv gjøre for å forebygge slike sykdommer og redusere plagene sykdommene har.
Kurs 12. – 13. mai: Å mestre stresset – når vi stresser oss syke. Kroppen streber hele tiden mot balanse i alle sine prosesser. Stress forstyrrer denne balansen, og fører til svekket immunforsvar, gir trang til usunn mat, kronisk tretthet og humørsvingninger.  Bli kjent med dine stressfaktorer, og spis deg til et roligere indre.

DIPLOM og kursbevis 70 timer  Funksjonell Ernæring til alle som gjennomfører 5 kurs. Max 10% fravær

Temaer som omtales på alle kursene:

 • Hva er ernæringsterapi
 • Hva er funksjonell mat
 • Barrierer for kost og livsstilsendring
 • Kroppens viktige balansegang – hva opprettholder den, og hva forstyrrer den
 • Makronæringsstoffene – fett, protein og karbohydrater
 • Mikronæringsstoffene – vitaminer, mineraler og fytonæringsstoffer
 • Kosthold og identitet – hvorfor spiser du som du gjør
 • Vårt daglige brød – hvordan spise balansert i hverdagen

Lærer: Ingrid Yndestad.  
Hun er Utdannet ernæringsterapeut fra Center for Optimal Terapi (CET) hos Mia Damhus, København.
Videre er hun næringsmiddelteknikker, laborant og kokk. Har en bachelorgrad i sosiologi, og mastergrad i interkulturell kommunikasjon. Har i tillegg en rekke kurs, blant annet innen dialog og samspill, fytoterapi, konstellasjoner og coaching.

For påmelding og informasjon: post@sirius-skoe.no, tlf 97171616
www.sirius-skole.no